Ficamok, Szalagsérülések


Tweet Az óvatlan mozdulat eredményei a ficamok, vagy rándulások.

ficamok hogyan kell kezelni a csuklóízületeket

Hogyan kezelhetőek a végtagot ért sérülések? A nyári aktív életvitel során egy-egy rossz mozdulat is elegendő, hogy a végtag ízületei megsérüljenek.

Ezek a mérnöki pontossággal megkonstruált biomechanikus szerkezetek ellenállnak ugyan a nagy igénybevételnek, mégis igen könnyen sérülnek külső erőhatásokra. Az ízületeket aporccal borított, ízesülő csontfelszín, az ízületi tok és a tokot kívülről erősítő, stabilizáló szalagok alkotják. Az ízesülő csontok végei közül a domború a fej, a homorú a vápa. A porcfelszínek ficamok súrlódását az ízületi tokon belül található ízületi folyadék biztosítja. A hengerfelszínű ízületekben - például az ujjpercek között - egy ficamok körül történik a mozgás.

Ficam vagy rándulás esetén mielőbb érdemes a baleseti ügyeletet felkeresni, mert a mérhetetlen fájdalom mellett a végtag teljes gyógyulása érdekében szükséges a gyors ellátás. Részleges vagy teljes Ízületi izületi gyulladásokra, vagy a köznyelv által használt ficam leggyakrabban külső fizikai behatás következtében alakul ki, ficamok lüktető fájdalom követ, különösen a testrész mozgatásakor.

Valójában az ízületet alkotó ízületi tok és a benne ficamok szalagok sérülnek.

Abban az esetben, ha a tok nem nyílik szét, részleges ficamról beszélünk. Ilyenkor a tokban elhelyezkedő szalagok megnyúlnak, mivel ficamok ízületet ficamok fej és vápa eltávolodik egymástól. Teljes ficam ficamok következik be, ha a balesetet követően a porcfelszínek elmozdulnak, és a tok kinyílik.

A ficam súlyossága függ attól, melyik ízületet éri a behatás.

Tartalomjegyzék

Fotó: rf. Többnyire az ujj, a könyök, a válla csípő, a ficamokilletve a boka sérül meg ezeknél a baleseteknél.

ficamok arc-artrózis tünetei és kezelése

Fontos megjegyezni, hogy ficamok az orvosi vizsgálatokat követően kezdődhet meg a problémás terület ellátása. Amennyiben szemmel látható az ízület felszínén az elmozdulás, abban az esetben is szigorúan tilos laikusként helyre tenni a ficamot, mivel a nem megfelelő mozdulat ficamok hatalmas fájdalom mellett eret, ideget sérthet.

A ficamok és rándulások tünetei, diagnózisa

Tünetek és kezelés A teljes ficam esetében többnyire szemmel látható a sérülés a vápa és a fej helytelen állapot miatt. Emellett a hajlat megduzzad, és mozgatással erősödő fájdalom jelentkezik, ficamok esetekben a megszokott mozgás korlátozódik, vagy teljesen lehetetlenné válik.

  1. A csípőízületek krónikus gyulladása
  2. Iszapkezelés ízületi betegség esetén
  3. Elsősegély A laikus segélynyújtónak nem feladata megállapítani, hogy rándulásról, ficamról vagy akár törésről van-e szó, ezt gyakran az egészségügyi dolgozók is csak Röntgen-felvétel alapján tudják megállapítani.

Röntgen, illetve szakorvosi vizsgálat után gipszelésre, vagy operációra is sor kerülhet az ízület helyreállítása érdekében. Akárcsak a ficamnál, szintén jelentkezik a fájdalom, duzzanat, illetve vérömleny is kialakulhat a sérült résznél.

ficamok az ortopéd kezel a csípőízület coxarthrosisát

Az orvosi vizsgálatok ficamok esetén sem maradhatnak el. A fizikai vizsgálatok, illetve a röntgen után válik biztossá, hogy részleges, vagy teljes szalagszakadás történt-e.