Térdsérülések. A térdsérülések fajtái és kezelésük


térdsérülések a térd deformáló artrózisának gyógyszeres kezelése

Legtöbbször a szalagok térdsérülések a meniscusok érintettek. Most ismerkedjünk meg egy kicsit a térd felépítésével és a térdsérülés kezelésével. A térdsérülések megértéséhez térdsérülések kell lennünk a térdizület felépítésével: A három csont, sípcsont combcsont és a térdkalács találkozásánál lévő térd a szervezet összes izülete közül az egyik legnagyobb és legösszetettebb.

Horváth Balázs, általános orvos A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ismerje meg a térd térdsérülések és a térdsérülések kezelési lehetőségeit! A térdsérülések megértéséhez ismernünk kell a térdízület felépítését. Az ízület a következő részekből áll: a combcsont térdsérülések, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács patellamely a combcsont vályulatában helyezkedik el. A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz.

Lényegében csuklószerűen hajlik, amikor azonban teljesen kinyújtjuk a lábunkat, kismértékben elfordul térdsérülések lehetővé teszi hogy a térd ebben a helyzetben rögzüljön,így térdsérülések tudjuk őrizni egyensúlyunkat. A combcsont alsó a sípcsont felső részét  és a térdkalács hátsó részét is porcréteg borítja.

térdsérülések egyedi ízületi kezelések

A porc egy fehér fényes gumiszerű sikamlós anyag amely az izületben érintkező csontok egymáson való elmozdulását segíti megakadályozva sérülésüket. Fontos térdsérülések van az ütések elnyelésében is. Meniscusok térdsérülések izületi nedv áramlásában, a szövetek táplálásában a hirtelen ható erők tompításában az izület stabilitásában a súly és erőátvitelben, elosztásban határozható meg.

Megszabadulna a súlyfeleslegtől? Ez a helyes fehérje-szénhidrát arány Térdsérülés: a keresztszalag és a porc sérül leggyakrabban A keresztszalagok sérülését sokszor húzódásnak nevezik, ugyanis ebben az esetben az elülső keresztszalag térdsérülések meg vagy szakad el — többnyire egy gyors csavaró mozdulat következményeként. Ez gyakran úgy történik, hogy a lábfej az egyik irányban rögzített, míg a térd a másik irányba elfordul. A hátsó keresztszalag jobbára közvetlen behatás miatt szokott megsérülni, például rúgástól vagy egy labda erős becsapódásától.

A köznyelvben porcleválásokat szoktak említeni, a mai térdsérülések már helyesebben meniscus-sérülésekre gondolunk. A meniscusok a térdízület belsejében helyezkednek el, a sípcsont ízületi felszínén, térdsérülések szorosan tapadnak. Kollagénrostokból, kötőszövetből és közéjük beépülő porc-sejtekből állnak. A kollagénrostok két fő lefutási irányt követnek.

térdsérülések csukló artrózis a 2. fokú kezelésnél

Meniscus-sérülésre hajlamosító térdsérülések között meg lehet említeni bizonyos sportokat: kosárlabda, foci,kézilabda stb. Ilyenkor a térdízület munka közben kényszerhelyzetbe kerül, és a meniscus-porcban degeneráció következik be, ezért egy kisebb baleset is elég ahhoz, hogy meniscus-sérülés keletkezzen.

Meg lehet említeni olyan veleszületett térd- és alsó végtagi rendellenességeket is, amelyek hajlamosítanak meniscus sérülésekre, például laza térdsérülések, óláb, x-láb.

Térdízületi porcgyűrű sérülés (S01E06)

Kezelése: A legtöbb esetben műtét szükséges, melynek során a sérült meniscus-részletet el kell távolítani, és speciális esetekben megkísérelhető a nagy alappal rendelkező sérült meniscusok visszavarrása.

Az ízületet nem kell feltárni ezáltal a sérült gyorsan rehabilitálódik, térdsérülések visszamehet dolgozni, hamarabb sportolhat.

térdsérülések ibuclin ízületi fájdalmak áttekintése céljából

Az ilyen sérült két nappal a műtét után a saját térdsérülések távozik a kórházból. Külső meniszkusz sérülés A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban.

térdsérülések melegítheti ízületeket ízületi gyulladás esetén

A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán térdsérülések meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú. Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán. Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek.

térdsérülések térdízület fájdalom kívül